Spijsverteringsproblemen

De lijst van spijsverteringsproblemen en aanverwante kwalen is omvangrijk. Chinees gezien zijn er enkele belangrijke spelers die invloed hebben op de spijsvertering.
Het is belangrijk te begrijpen dat het Aarde element, waartoe de Maag en de Milt behoren, in het centrum van de vijf elementen staat en dat verstoringen in de andere elementen een invloed op deze organen en hun invloedssfeer hebben. (Chinese geneeskunde kent buiten de functie nog andere kenmerken aan de organen toe).

 

Een voorbeeld:

Tot het hout element behoren de organen: Lever en Galblaas. Het Hout element is zeer vatbaar voor emotie en stress. Situaties zoals  eten tijdens vergaderingen of moeders met kinderen die snel een hapje binnensteken tijdens de drukte , kortom eten onder de druk van stress en emoties, zullen een nadelig effect op het verteringsproces hebben. Als het Hout element het Aarde element horizontaal gaat beïnvloeden, krijg je verschillende soorten klachten:

 • Zuurbranden en oprispingen
 • Hikken, boeren
 • Constipatie

Continue Reading →

Stress, vermoeidheid en burn out:

Er is een reden waarom ik deze drie klachten, stress, vermoeidheid en burn out bij mekaar vernoem. Zij zijn namelijk een cascade van erger wordende klachten. Om inzicht in deze cascade te krijgen is onderstaande beschrijving interessant.

De vecht- of vluchtreactie:

“Een vecht- of vluchtreactie (ook wel vecht-, vlucht- of vriesreactie) is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. De reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen), de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden gespannen, haren komen rechtop te staan (kippenvel), de zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau (endorfinestimulus). Hierdoor is het lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan.

Als het gevaar is geweken, produceert het lichaam endorfine en dopamine om de balans weer te herstellen.”

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vecht-_of_vluchtreactie

Deze reactie is in normale omstandigheden essentieel voor het levensbehoud!

Stress en onze huidige maatschappijdruk:

De druk die wij in ons huidige persoonlijke- en beroepsleven ervaren geeft een soort constante vecht- of vluchtreactie. Al is deze miniem, de druk tot presteren, eindeloze opvolgende deadlines, emoties, … ,zorgen ervoor dat we in een constant sluimerende acuut gevaar situatie leven. Ons lichaam weet niet beter dan constant stresshormoon af te geven, bloeddruk en hartslag op te drijven, spieren te spannen, … . Voor het leren van een tentamen is dat prima maar niet als “standaard instelling”.

In dit Stadium is de prognose normaal gezien heel goed en snel mits aanpassingen gedaan worden in het dagelijkse leven zoals: sport, Taichi, Qigong, Bagua, tao yin. Bewustwording van bestaande patronen speelt ook een grote factor.

Vermoeidheid:

Als we maar lang genoeg doorgaan in bovenstaande situatie raken de grondstoffen en reserves van ons lichaam uitgeput met een grote verscheidenheid aan klachten en vage ongemakjes.

 • Slecht slapen (het lichaam geraakt nog meer uitgeput)
 • Branderige ogen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Concentratie stoornissen
 • Hartkloppingen (verergeren dikwijls de stress nog meer!)
 • Nachtzweten
 • Droge huid

Dikwijls merk je in dit stadium dat mensen aan vakantie toe zijn maar tijdens of vlak na de vakantie ziek worden. De reden hiervoor is dat wanneer je lichaam dan eindelijk eens kan ontspannen (als dat nog mogelijk is), ziektes en bacteriën gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen omdat je weerstand door de uitputting te laag is. Al deze tekens zijn zouden je moeten vertellen dat je rustig aan moet doen.

In Stadium is de prognose nog steeds goed al moet je wel rekenen op een iets langer behandel termijn gezien de uitputting/ leegte.

Burn out:

Burn out is een van de reacties die ons lichaam heeft als reactie op langdurige uitputting door stress in de breedste zin. Het is een soort nood mechanisme van ons lichaam om levensbehoud.

In Stadium is de prognose nog steeds goed maar je moet wel rekenen op een langer behandeltraject omdat het lichaam leeg is. Die leegte moet zich natuurlijk aanvullen en dat neemt tijd in beslag. Je eigen bewustwording en gedwongen levensaanpassing zijn van uiterst belang. Dit is een genezingstraject dat we samen aangaan.

Waarom Chinese geneeskunde voor deze klachten?:

De Chinese geneeskunde helpt je natuurlijk genezen op het tempo van het lichaam, waar je dan al een tijdje niet naar luisterde. We maken de combinatie; Mind, Body. Dit doen we vanuit de realisatie dat een klacht nooit enkel lichamelijk is. In het geval van Stress en daaruit voortvloeiende klachten is het behandelen en kalmeren van het brein/gemoedstoestand heel belangrijk.

Voor meer informatie kunt U best telefonisch contact opnemen, een reactie op de site achterlaten of mailen.

contact

Consultprijzen

Locatie praktijk

Nek- en rugpijn

De benen en ons bekken zijn gemaakt om het gewicht van het lichaam te dragen. Echter vandaag de dag zitten we dikwijls meer dan 75% van de dag neer. De wervelkolom en de nek worden daardoor elke dag overmatig belast. Daarnaast bewegen we ook nog eens te weinig.

Verkeerde houding:

Een correcte houding, en aanverwant goed ingestelde werk en thuisomgeving, kan veel klachten voorkomen. We realiseren het ons niet maar ons hoofd weegt om en bij de 10 kilo. Als je elke dag ongeveer 8 u werkt waarbij je hoofd niet juist over je schouders en rug gepositioneerd is, moeten de spieren van de rug en nek dus ook 8u lang 10 kilo tegenhouden.

Die constante stress en spanning op de spieren resulteert in pijn maar op lange termijn ook in een andere spier- en botgroei.  Kortom je belandt in een vicieuze cirkel van alsmaar erger wordende klachten. Enkele van de bijkomende klachten zijn.

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slechte concentratie
 • Uitstralingen naar de armen en benen
 • Doodgevoel in de extremiteiten
 • Koude
 • Oppressie van de borstkas
 • Valangst
 • Slaapproblemen

Orgaan gerelateerd:

Rugpijn en nekpijn kunnen zoals vele andere klachten Chinees gezien ook vanuit een verstoring van de balans in de organen komen. Denk hierbij aan Lever, Nieren, Darmen en ook aan menstruatieklachten met uitstralende pijn, … .

Trauma:

Een verkeerde beweging is zo gemaakt en gezien de opbouw en taak van de ruggengraat en de nek is het ook logisch dat beide gevoelig zijn voor letsels. Vergeet niet dat een onderliggende disbalans of uitputting van organen de rug ook zwakker kan maken en je dus gevoelig bent voor rug- en nekproblematiek. De meeste mensen die “door de rug gaan” zullen dikwijls ook al meerdere malen last gehad hebben en/of last gaan krijgen.
Chinees gezien zorgt een trauma voor een al dan niet kortstondige stagnatie van doorstroming op de desbetreffende plek. Als de stagnatie blijft kan deze met de tijd ook een leegte op die plek veroorzaken. Je kunt het bekijken als een als een rivier waarvan de stroom door een dam wordt omgezet in een klein beekje. In begin zal het gebied rondom nog even geen schade ondervinden maar uiteindelijk zullen de vissen en planten niet meer gevoed worden. Het gebied voor de dam overstroomt en het gebied achter de dam droogt uit.
Rugpijn heeft nog vele andere oorzaken en de aard en uiting van deze rugpijn zal heel verschillend zijn alsook de behandeling; Acupunctuur, Tuina, cupping, guasha, moxa, …

Voor meer informatie kunt U best telefonisch contact opnemen, een reactie op de site achterlaten of mailen.

contact

Consultprijzen

Locatie praktijk