Stress, vermoeidheid en burn out:

Er is een reden waarom ik deze drie klachten, stress, vermoeidheid en burn out bij mekaar vernoem. Zij zijn namelijk een cascade van erger wordende klachten. Om inzicht in deze cascade te krijgen is onderstaande beschrijving interessant.

De vecht- of vluchtreactie:

“Een vecht- of vluchtreactie (ook wel vecht-, vlucht- of vriesreactie) is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. De reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen), de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden gespannen, haren komen rechtop te staan (kippenvel), de zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau (endorfinestimulus). Hierdoor is het lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan.

Als het gevaar is geweken, produceert het lichaam endorfine en dopamine om de balans weer te herstellen.”

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vecht-_of_vluchtreactie

Deze reactie is in normale omstandigheden essentieel voor het levensbehoud!

Stress en onze huidige maatschappijdruk:

De druk die wij in ons huidige persoonlijke- en beroepsleven ervaren geeft een soort constante vecht- of vluchtreactie. Al is deze miniem, de druk tot presteren, eindeloze opvolgende deadlines, emoties, … ,zorgen ervoor dat we in een constant sluimerende acuut gevaar situatie leven. Ons lichaam weet niet beter dan constant stresshormoon af te geven, bloeddruk en hartslag op te drijven, spieren te spannen, … . Voor het leren van een tentamen is dat prima maar niet als “standaard instelling”.

In dit Stadium is de prognose normaal gezien heel goed en snel mits aanpassingen gedaan worden in het dagelijkse leven zoals: sport, Taichi, Qigong, Bagua, tao yin. Bewustwording van bestaande patronen speelt ook een grote factor.

Vermoeidheid:

Als we maar lang genoeg doorgaan in bovenstaande situatie raken de grondstoffen en reserves van ons lichaam uitgeput met een grote verscheidenheid aan klachten en vage ongemakjes.

  • Slecht slapen (het lichaam geraakt nog meer uitgeput)
  • Branderige ogen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Concentratie stoornissen
  • Hartkloppingen (verergeren dikwijls de stress nog meer!)
  • Nachtzweten
  • Droge huid

Dikwijls merk je in dit stadium dat mensen aan vakantie toe zijn maar tijdens of vlak na de vakantie ziek worden. De reden hiervoor is dat wanneer je lichaam dan eindelijk eens kan ontspannen (als dat nog mogelijk is), ziektes en bacteriën gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen omdat je weerstand door de uitputting te laag is. Al deze tekens zijn zouden je moeten vertellen dat je rustig aan moet doen.

In Stadium is de prognose nog steeds goed al moet je wel rekenen op een iets langer behandel termijn gezien de uitputting/ leegte.

Burn out:

Burn out is een van de reacties die ons lichaam heeft als reactie op langdurige uitputting door stress in de breedste zin. Het is een soort nood mechanisme van ons lichaam om levensbehoud.

In Stadium is de prognose nog steeds goed maar je moet wel rekenen op een langer behandeltraject omdat het lichaam leeg is. Die leegte moet zich natuurlijk aanvullen en dat neemt tijd in beslag. Je eigen bewustwording en gedwongen levensaanpassing zijn van uiterst belang. Dit is een genezingstraject dat we samen aangaan.

Waarom Chinese geneeskunde voor deze klachten?:

De Chinese geneeskunde helpt je natuurlijk genezen op het tempo van het lichaam, waar je dan al een tijdje niet naar luisterde. We maken de combinatie; Mind, Body. Dit doen we vanuit de realisatie dat een klacht nooit enkel lichamelijk is. In het geval van Stress en daaruit voortvloeiende klachten is het behandelen en kalmeren van het brein/gemoedstoestand heel belangrijk.

Voor meer informatie kunt U best telefonisch contact opnemen, een reactie op de site achterlaten of mailen.

contact

Consultprijzen

Locatie praktijk