Cupping

Cupping

Sinds kort heb ik een nieuwe site voor mijn praktijk klik dus voor meer informatie op deze link. http://www.tuina-massage-amsterdam.nl
Cupping is een oude techniek, waarbij holle glazen bollen op verschillende plekken op het lichaam (meridiaanpunten, pijnlijke plekken, …) worden gezet om deze vacuüm te zuigen.

Cupping is, zonder dat veel mensen het weten, geen zuiver Chinese therapie. De Egyptenaren en de Grieken gebruikten reeds cupping. In plaats van glas werd bijvoorbeeld de hoorn van een koe gebruikt. In de negentiende en de twintigste eeuw was cupping en het dikwijls aanverwante bloedlaten nog een vrij standaard techniek van de geneeskunde.
Onderaan vindt u een lijst met klachten waarvoor cupping zeer geschikt is.

Het Cupping van de Chinezen:

De maagmeridiaan of Voet Yangming

De Chinese geneeskunde combineert deze externe techniek (op de buitenkant van het lichaam) met de kennis van het interne lichaam. Door de cupping op speciale gebieden (meridianen en hun punten, ashi-punten) te plaatsen vergroot hun werkingsveld.

Dit verklaart ook de verschillende acties die een cupping behandeling kan hebben.

 

 

 

 

Verschillende technieken:

Als Traditioneel Chinees therapeut leer je verschillende technieken voor verschillende diagnoses. Zo kan je bijvoorbeeld:

verschillende cupping afdrukken: licht, medium, en hard

 1. Licht, medium of sterk cuppen
 2. Lang of kort de cups laten staan
 3. Snel of traag de cups wisselen
 4. Walking cuppen (glijden met de cups)
 5. Vuur cuppen
 6. Water cuppen
 7. Bloedend cuppen
 8. enz.

Net als bij elke geneeskundige therapie zijn er contra-indicaties voor Cupping. Daarom is het belangrijk Cupping door een ervaren therapeut te laten doen! Een goed therapeut weet welke techniek jou lichaam nodig heeft.

Cupping materialen en benodigdheden:

Glazen en bamboe cups, wattebolletjes in alcohol, grijptang

Een van de meest gebruikelijke methodes om te cuppen is het “Vuur-Cupping“. Door middel van een in alcohol gedrenkte wattenbol, die in brand gestoken word, kort in de cup te houden en vervolgens snel op het lichaam te zetten. Het voordeel van deze methode is dat je cups ietwat warm worden en dat je in een snel tempo kan werken.

Bamboe cups

In China gebruikte men vroeger ook dikwijls bamboe cups. Deze kan je in een kruidenbrouwsel dompelen vanwege hun licht absorberend karakter. Tijdens het cuppen heb je dan een dubbele werking.

Daarnaast vind je tegenwoordig ook moderne cupping-sets met vacuüm pompjes en dergelijken.

Combinaties met cuppen:

Cupping kan perfect als op zich staande behandeling werken maar wordt tevens zeer veel als aanvullende techniek bij traditionele Tuina gebruikt. Cupping kan naast het geneeskundige aspect ook zeer goed bij een ontspanningsmassage gebruikt worden.

Welke klachten en hoe werkt het?:

Doordat de huid vacuüm in de cup wordt gezogen vergroot de bloeddoorstroming in dat gebied. Gebieden waar de bloeddoorstroming inadequaat is  door invasie van een pathogeen, oud trauma, etc, maar ook gebieden zoals het kniegewricht dat van zichzelf al weinig bloeddoorstroming heeft.
Afhankelijk van de zuigkracht van de cups en je eigen constitutie zullen na de behandeling ongeveer 1 tot maximum 1.5 week cupping afdrukken op de huid zichtbaar zijn. Deze afdrukken verdwijnen geleidelijk.

Enkele veel voorkomende klachten:

Aanverwante artikels:

!!!Let op speciale kennismakingsactie Tuina/Cupping!!!

Website van de praktijk http://www.jiyuantang.nl/index.html#
Tarieven voor consult en behandeling.

 

 

2 Replies to “Cupping”

 1. Doreen McCurdy

  Hi

  Mag ik vragen welke cups u gebruikt? Ik wil er ook aanschaffen ( studie acu), amar zie er zoveel, weet niet welke het beste zijn en dik genoeg.

  Met vriendelijke groet

  Reageren
  • Ruud Vercammen Auteur van dit bericht:

   ik gebruik standaard glazen cups en dan wel de grootste en 1 maat eronder. Ik cup altijd met vuur zoals dat traditioneel gedaan wordt. glazen cups kan je ook goed ontsmetting en vuur dood ook bacterien en belangrijker…het verwarmt.
   Je kan ook enkele kleinere cups aanschaffen voor moeilijke kleine gebieden.
   gr Ruud

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.