Xingyi Quan 形意拳

xingyiheaderlichter

XingyiQuan(形意拳) “Form- Mind boxing”

Xingyi lijkt in zijn uitvoering wel de minst interne Kungfu van de drie bekendste interne stijlen; Xingyi, Bagua en Taichi.  Xingyi is te herkennen aan zijn explosiviteit, rechtlijnige karakter en typische voetenwerk, namelijk de slipstep.

Gemakkelijk te leren, moeilijk te doorgronden:

  • Xingyi is qua beweging gemakkelijk te leren
  • Je kan jezelf er relatief snel mee verdedigen want de basis applicaties zijn zeer duidelijk zichtbaar en uit de vorm af te leiden.

Pi Chuan

Het diepere begrijpen van Xingyi is een heel andere zaak maar tegelijkertijd ook de kracht van deze stijl. De naam zegt het: je moet je vorm (bewegingen zoals stoten, grijpen, voetenwerk…) combineren met je Intentie. Om dit te leren is Xingyi alsvolgt opgebouwd:

San Ti Shi (三體式): staande houding/ademhaling/structuur training.

De bedoeling van deze houding is om je lichaam de juiste structuur aan te leren terwijl je je ademhaling laat zinken en intentie volgens de Ba Zi (八字): 8 woorden door je lichaam leidt.

Wu Xing Quan (五行拳): “5 elementen vuist”

De 5 elementen theorie is een universeel toepasbare theorie die je op zowel jezelf, je bedrijf maar dus ook Xingyi kan toepassen.

de creatieve en de controlerende cyclus

Shi Er Xing (十二形拳) : 12 animal forms

Deze relatief korte stukjes zijn gebasseerd op de bewegingen van 12 dieren: Draak, Tijger, Aap, Paard, Kip, Waterlizard, Zwaluw, Havik, Slang, Tai bird, Arend en Beer.

Xingyi telt 12 dierstijlen en dit is er 1 van.

Xingyi telt 12 dierstijlen en dit is er 1 van.

Hiernaast telt xingyi nog grotere vormen en wapensets de basis van de Xingyi blijft echter de vijf elementen die in elke vorm terug zullen keren.
Xingyi wordt in Haarlem en Amsterdam gegeven.
Hier vind je meer info over lestijden, prijzen en locaties.