Nek- en rugpijn

De benen en ons bekken zijn gemaakt om het gewicht van het lichaam te dragen. Echter vandaag de dag zitten we dikwijls meer dan 75% van de dag neer. De wervelkolom en de nek worden daardoor elke dag overmatig belast. Daarnaast bewegen we ook nog eens te weinig.

Verkeerde houding:

Een correcte houding, en aanverwant goed ingestelde werk en thuisomgeving, kan veel klachten voorkomen. We realiseren het ons niet maar ons hoofd weegt om en bij de 10 kilo. Als je elke dag ongeveer 8 u werkt waarbij je hoofd niet juist over je schouders en rug gepositioneerd is, moeten de spieren van de rug en nek dus ook 8u lang 10 kilo tegenhouden.

Die constante stress en spanning op de spieren resulteert in pijn maar op lange termijn ook in een andere spier- en botgroei.  Kortom je belandt in een vicieuze cirkel van alsmaar erger wordende klachten. Enkele van de bijkomende klachten zijn.

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slechte concentratie
  • Uitstralingen naar de armen en benen
  • Doodgevoel in de extremiteiten
  • Koude
  • Oppressie van de borstkas
  • Valangst
  • Slaapproblemen

Orgaan gerelateerd:

Rugpijn en nekpijn kunnen zoals vele andere klachten Chinees gezien ook vanuit een verstoring van de balans in de organen komen. Denk hierbij aan Lever, Nieren, Darmen en ook aan menstruatieklachten met uitstralende pijn, … .

Trauma:

Een verkeerde beweging is zo gemaakt en gezien de opbouw en taak van de ruggengraat en de nek is het ook logisch dat beide gevoelig zijn voor letsels. Vergeet niet dat een onderliggende disbalans of uitputting van organen de rug ook zwakker kan maken en je dus gevoelig bent voor rug- en nekproblematiek. De meeste mensen die “door de rug gaan” zullen dikwijls ook al meerdere malen last gehad hebben en/of last gaan krijgen.
Chinees gezien zorgt een trauma voor een al dan niet kortstondige stagnatie van doorstroming op de desbetreffende plek. Als de stagnatie blijft kan deze met de tijd ook een leegte op die plek veroorzaken. Je kunt het bekijken als een als een rivier waarvan de stroom door een dam wordt omgezet in een klein beekje. In begin zal het gebied rondom nog even geen schade ondervinden maar uiteindelijk zullen de vissen en planten niet meer gevoed worden. Het gebied voor de dam overstroomt en het gebied achter de dam droogt uit.
Rugpijn heeft nog vele andere oorzaken en de aard en uiting van deze rugpijn zal heel verschillend zijn alsook de behandeling; Acupunctuur, Tuina, cupping, guasha, moxa, …

Voor meer informatie kunt U best telefonisch contact opnemen, een reactie op de site achterlaten of mailen.

contact

Consultprijzen

Locatie praktijk